Energietarieven

Uw totale energiekosten bestaan uit de kosten voor de energieleverancier (leveringstarief en vaste leveringskosten), de netbeheerder (netbeheerkosten) en de overheid (energiebelasting, ODE en btw). Als u grootzakelijk bent draagt u de netbeheerkosten direct af aan uw netbeheerder. U vindt uw leveringstarieven altijd in Mijn Groenestroomfabriek. Inloggen doet u hieronder! Ook vindt u op deze pagina de actuele leveringstarieven van het flexibel- en modelcontract. Deze zijn gebaseerd op de marktprijzen en kunt u hieronder zelf monitoren. 

Bekijk uw leveringstarief in Mijn Groenestroomfabriek

Vul uw klantnummer en wachtwoord in om in te loggen.
Als u voor de eerste keer inlogt, vindt u u het wachtwoord in het contract dat u per post hebt ontvangen.

 • Actueel inzicht in uw verbruik
 • Al uw persoonlijke gegevens bij elkaar
 • Eenvoudig gegevens wijzigen en doorgeven

Flexibel contract

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over het flexibel contract.

 • Hoe is het variabel tarief opgebouwd?

  Uw tarief per kilowattuur stroom of kubieke meter gas bestaat uit drie onderdelen; het leveringstarief, de overheidsheffingen en de btw.

  Leveringstarief: Het leveringstarief per eenheid energie wordt door De Groene Stroomfabriek bepaald. 

  Overheidsheffingen: Er zijn twee overheidsheffingen; Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). Met deze overheidsheffingen worden investeringen gedaan in de Nederlandse energiehuishouding en in duurzame projecten. De overheid stelt de overheidsheffingen elk jaar opnieuw vast. Op de overheidsheffingen heeft De Groene Stroomfabriek geen invloed. Deze kosten betaalt u via uw energienota en wij dragen deze af aan de Belastingdienst.

  Is je vraag beantwoord?

 • Wat is energiebelasting?

  De overheid heft energiebelasting over het verbruik. Met deze energiebelasting worden investeringen gedaan in de Nederlandse energievoorziening en in duurzame projecten. De overheid stelt de energiebelasting elk jaar opnieuw vast, ongeacht of u een vast of variabel contract met een leverancier heeft afgesloten. De Groene Stroomfabriek heeft geen invloed op de hoogte van de energiebelasting. Wij berekenen de tarieven van de overheid aan u door, net als alle andere energieleveranciers. Meer informatie over energiebelasting vindt u hier.

  Is je vraag beantwoord?

 • Wat is opslag duurzame energie (ODE)?

  De heffing voor Opslag Duurzame Energie (ODE) is een overheidsheffing die is verwerkt in de tarieven per kWh stroom en m3 meter gas. Iedere energieleverancier berekent de ODE in de energietarieven door. De overheid stelt elk kalenderjaar de ODE opnieuw vast.

  Het doel van ODE is om subsidies voor het duurzaam opwekken van energie te financieren. Dit soort subsidies wordt betaald vanuit de opbrengsten van de ODE-heffing. Het heffen van ODE draagt dus bij aan de verduurzaming van de energiehuishouding in Nederland. Meer informatie over ODE vindt u hier.

  Is je vraag beantwoord?

 • Wat is vermindering energiebelasting?

  Een deel van het energieverbruik is een basisbehoefte. Daarom krijgt u ieder jaar een vast bedrag terug van de overheid. Deze zogeheten vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting) geldt voor alle stroomaansluitingen met een verblijfsfunctie. De korting is een vast bedrag over 365 dagen per stroomaansluiting en verrekenen wij automatisch via de energienota.

  Is je vraag beantwoord?

 • Ik heb een contract met een variabel tarief. Waarom wijzigt mijn tarief elk half jaar?

  Uw tarief wijzigt elk half jaar omdat u heeft gekozen voor een variabel contract. Met de keus voor een variabel contract gaat u mee met de marktontwikkelingen. Het variabele tarief wijzigt elk half jaar op 1 januari en 1 juli. Wilt u overstappen naar een vast contract? Neem dan contact met ons op.

  Is je vraag beantwoord?

 • Waar kan ik mijn oude en nieuwe variabele tarieven terugvinden?

  Uw huidige tarief vindt u altijd in Mijn Groenestroomfabriek. Hier staat tot 1 januari het oude tarief, daarna wordt dit vervangen door het nieuwe tarief.

  Is je vraag beantwoord?

 • Hoe kan ik mijn oude en nieuwe tarief vergelijken?

  In de e-mail of brief die u van ons hebt ontvangen over uw nieuwe tarieven, vindt u een tarievenoverzicht. In dit document staan de nieuwe tarieven. In Mijn Groenestroomfabriek vindt u tot de dag dat de tarieven wijzigen (1 juli of 1 januari) de oude tarieven. U kunt de oude en nieuwe tarieven dus vergelijken door in te loggen op Mijn Groenestroomfabriek om de huidige tarieven in te zien (voordat de wijziging is ingegaan) en het ontvangen tarievenoverzicht te raadplegen voor de nieuwe tarieven.

  Let er hierbij wel op dat op 1 januari ook de overheidsheffingen wijzigen. Om een goed vergelijk te maken tussen het oude en nieuwe variabele tarief, kijkt u alleen naar het leveringstarief.

  Is je vraag beantwoord?

 • Wanneer is een flexibel contract het meest geschikt?

  In sommige situaties biedt het kiezen voor een variabel contract meer uitkomst dan een vast contract. Dit zijn bijvoorbeeld situaties waarin meer onzekerheid heerst over de periode waarop u energie nodig heeft voor een pand of locatie. Denk bijvoorbeeld aan leegstand van panden en de tijdelijke energievoorziening. Of als er sprake is van een (mogelijke) verhuizing naar een pand met een lopend energiecontract of bij het volledig opheffen van een locatie.

  Is je vraag beantwoord?

Mail ons

Heeft u een vraag of opmerking? Mail ons. Wij zijn de sparringpartner die écht met u meedenkt.

contact@degroenestroomfabriek.nl

Bel ons

We houden de vaart erin, schakelen snel en lossen uw vraag zo snel mogelijk op!

0881051133