Stijgende energieprijzen voor ondernemers

Uw totale energiekosten bestaan uit verschillende onderdelen: het leveringstarief, netbeheerkosten (indien kleinverbruik aansluiting), overheidsheffingen en btw. Alleen het leveringstarief wordt bepaald door de energieleverancier en is afhankelijk van ontwikkelingen in de markt. Jarenlang daalden deze energieprijzen, maar nu stijgen ze in sneltempo. Wat zijn nu precies de oorzaken van deze stijging in de markt? Wij vroegen het aan onze collega Jordy. Jordy werkt op de afdeling inkoop en bepaalt het optimale inkoopmoment, zodat wij onze klanten de beste prijs voor stroom en gas kunnen aanbieden. 

De rol van de politiek

Wanneer de handelsprijzen stijgen speelt de politiek altijd een rol. Zo zorgt de verminderde gaswinning in Groningen er voor dat Nederland internationaal meer gas moet importeren. We worden hierdoor steeds meer afhankelijk van de internationale markt. De prijzen op de markt zijn voor een groot deel afhankelijk van vraag en aanbod. Stijgt de vraag maar daalt het aanbod, dan stijgt de prijs mee.

Internationale gebeurtenissen
Internationale gebeurtenissen hebben invloed op de stijgende prijzen. Zo is de Verenigde Staten uit het Iran-akkoord gestapt, waardoor het olieaanbod daalt en de prijzen stijgen. Daarnaast sloot China vele kolencentrales, terwijl de vraag naar kolen steeds groter wordt. En omdat het land veel kolen uit het buitenland haalt, daalt het aanbod en stijgen de prijzen. Ook het ongeplande onderhoud aan gaspijpleidingen of kerncentrales in Frankrijk en België brengen de markt goed op hol, want daardoor stijgt de vraag naar Nederlandse energie. Verder zijn de kosten voor CO2-emissies gestegen. Dit zijn rechten die bedrijven uit energie-intensieve sectoren moeten kopen om broeikasgassen uit te stoten. Deze prijzen worden doorberekend in de gasprijs.


Extreme kou in maart zorgt voor prijsstijging in de zomermaanden

Door de extreme kou in maart zijn de energieprijzen afgelopen zomer flink gestegen. De vraag naar gas was zo groot dat energieleveranciers tegen hogere kosten dan normaal gas hebben ingekocht. Ook de storages waarin gas is opgeslagen waren begin deze de zomer een stuk lager. Door deze schaarste zijn de prijzen voor het resterende gas gestegen. 


Invloed van fossiele brandstoffen op duurzame stroom

Helaas wordt het grootste gedeelte van energie nog steeds opgewekt met fossiele brandstoffen. Stijgt de prijs voor fossiele brandstoffen, dan heeft dit ook invloed op duurzame energie. Hoe dat zit? De energie die wij u leveren is 100% duurzaam. Natuurlijk is de stroom die u verbruikt, niet anders dan de stroom bij de buren. Helaas kan de netbeheerder geen andere stroomkabel naar uw pand trekken. Maar doordat u voor onze duurzame stroom heeft gekozen, draagt u wel degelijk bij aan een duurzame toekomst. Want hoe meer mensen kiezen voor duurzame stroom, hoe meer de energieleveranciers verplicht zijn duurzaam opgewekte stroom te leveren en hoe groter het aandeel duurzaam opgewekte stroom wordt. Uiteindelijk daalt de vraag naar fossiele brandstoffen en zo ook de energieprijzen.

Stijging kosten Nederlandse Garanties van Oorsprong (GvO) 
Om stroomopwek te certificeren als groen of grijs, is er een wettelijk administratief systeem ontwikkeld. Voor alle duurzame stroom wordt een Garantie van Oorsprong (GvO) uitgegeven, die aangeeft hoe de geleverde stroom is opgewekt en of deze uit Nederland of het buitenland komt. Voor het energieverbruik van al onze klanten worden Garanties van Oorsprong afgeboekt en op onze rekening gezet, zodat u zeker weet dat de verbruikte stroom een duurzame oorsprong heeft. Doordat de vraag naar duurzame energie uit Nederland steeds groter wordt en het aanbod achter blijft, stijgen de prijzen van Nederlandse GvO's. Dit heeft weer invloed op de totale energieprijs voor duurzame stroom.Voorspellen hoe de markt zich ontwikkelt?

Op de ICE-Endex beurs kopen wij stroom en gas in voor de gehele contractperiode van onze klanten. Mijn team en ik volgen continu ontwikkelingen in de markt. Het is belangrijk om te weten wat er gebeurt in de wereld en waarom dit impact kan hebben op de prijzen van stroom en gas. Al is het in tweede of derde instantie. Zo proberen wij het optimale inkoopmoment te bepalen en u de beste prijs voor stroom en gas aan te bieden.

Maar niemand weet, ook energieleveranciers niet, wat de energiemarkt precies zal gaan doen. Voorspellen is lastig. Heeft u een flexibel energiecontract? Dan kunt u ook kiezen voor de zekerheid van een energiecontract met vaste tarieven. Wij maken u graag een aanbod!

Offerte aanvragen

Monitor de energieprijzen zelf

Heeft u een flexibel contract en vraagt u zich af of het een goed moment is om te kiezen voor een energiecontract met vaste prijzen? Of heeft u een nieuw aanbod ontvangen en wilt u weten of dit het juiste moment is om uw contract te verlengen? Monitor de energieprijzen en maak de keuze op basis van actuele marktontwikkelingen. Advies nodig? Dan kunt u gewoon bellen.

Wij helpen u graag!

Heeft u verder nog vragen of wilt u advies over uw huidige energiecontract? U kunt ons het beste bereiken per email. We helpen u graag!

info@degroenestroomfabriek.nl

Direct een gesprek

Uw vraag liever persoonlijk bespreken? Dan kunt u natuurlijk ook gewoon bellen.

0881051133