Bereken uw overheidsheffingen voor 2020

Hoe ziet uw energierekening eruit in 2020? Vul hieronder uw jaarlijkse stroom- en gasverbruik in en bereken het verschil. Let op: het gaat alleen over de overheidsheffingen (energiebelasting en ODE) en de vermindering energiebelasting. Uw totale energierekening hangt ook af van uw leveringstarieven en netbeheerkosten.

Overheidsheffingen 2020

Het kabinet heeft per 1 januari 2020 de overheidsheffingen en de vermindering energiebelasting gewijzigd. De veranderingen gelden voor iedereen, ongeacht bij welke energieleverancier u klant bent. Wat is er precies veranderd:

- De energiebelasting op stroom is verhoogd, de energiebelasting op gas is verhoogd
- De Opslag Duurzame Energie (ODE) op stroom en gas is verhoogd
- Vermindering energiebelasting (heffingskorting bij verblijfsfunctie aansluiting) is verhoogd.

Hieronder leggen we u precies uit wat deze heffingen inhouden.

Waarom hogere overheidsheffingen op gas?

De overheid wilt het gasverbruik in Nederland terugdringen. Hogere heffingen op gas moeten ondernemers stimuleren om duurzame maatregelen te nemen. 

De overheidsheffing uitgelegd

Energiebelasting op gas en stroom

De overheid heft energiebelasting om besparing en duurzame energie te stimuleren. U betaalt energiebelasting per verbruikte kWh stroom en m³ gas. De wijziging in de energiebelasting maakt vervanging van aardgas door elektrische warmteopties aantrekkelijker.

Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en stroom

ODE is een door de overheid ingevoerde extra belasting die u betaalt per verbruikte kWh stroom en m³ gas. Hiermee wordt onder andere de subsidiepot van Stimulering Duurzame Energie (SDE+) gefinancierd.

Vermindering energiebelasting

De vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting) geldt voor alle stroomaansluitingen met een verblijfsfunctie (huizen en kantoren). De korting is een vast bedrag over 365 dagen per stroomaansluiting en verrekenen wij met uw maandelijkse termijnbedragen.

De heffingen maken deel uit van uw energierekening en wij dragen deze weer af aan de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst vindt u de nieuwe overheidsheffingen voor 2020. Ook vindt u hier de tarieven van voorgaande jaren. Alle energieleveranciers zijn verplicht de gewijzigde overheidsheffingen door te voeren in de tarieven. Aan uw leveringstarieven voor gas en stroom verandert uiteraard niets. 

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn het beste te bereiken per mail via contact@degroenestroomfabriek.nl.  

Mail ons

Heeft u een vraag of opmerking? Mail ons. Wij zijn de sparringpartner die écht met u meedenkt.

contact@degroenestroomfabriek.nl

Bel ons

We houden de vaart erin, schakelen snel en lossen uw vraag zo snel mogelijk op!

0881051133