Verhoging overheidsheffingen in 2019


We ontkomen er ook dit jaar niet aan. De overheid heeft per 1 januari 2019 de overheidsheffingen op energie gewijzigd. Wat is er precies veranderd:

  • De energiebelasting op gas is gestegen, de energiebelasting op stroom is gedaald
  • De Opslag Duurzame Energie (ODE) op stroom en gas zijn gestegen
  • De vermindering energiebelasting op stroom is gedaald

Deze heffingen maken deel uit van uw energierekening en wij dragen deze weer af aan de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst vindt u de nieuwe overheidsheffingen voor 2019. Ook vindt u hier de tarieven van voorgaande jaren. Alle energieleveranciers zijn verplicht de gewijzigde overheidsheffingen door te voeren in de tarieven. Aan uw leveringstarieven voor gas en stroom verandert uiteraard niets.

De overheidsheffingen uitgelegd

Energiebelasting op gas en stroom 
De overheid heft energiebelasting om besparing en duurzame energie te stimuleren. U betaalt energiebelasting per verbruikte kWh stroom en m³ gas. De wijziging in de energiebelasting maakt vervanging van aardgas door elektrische warmteopties aantrekkelijker. 

Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en stroom
ODE is een door de overheid ingevoerde extra belasting die u betaalt per verbruikte kWh stroom en m³ gas. Hiermee wordt onder andere de subsidiepot van Stimulering Duurzame Energie (SDE+) gefinancierd.  

Vermindering energiebelasting
Vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting) geldt voor alle stroomaansluitingen met een verblijfsfunctie. Deze korting is een vast bedrag over 365 dagen per stroomaansluiting en verrekenen wij met uw maandelijkse termijnbedragen.

Gevolgen voor uw energierekening 

Door de gewijzigde overheidsheffingen stijgt voor iedereen de energierekening. Heeft de wijziging een grote impact op uw energierekening voor komend jaar? Dan hebben we de nieuwe tarieven in uw huidige termijnbedrag(en) doorgevoerd, om hierdoor bijbetaling te voorkomen. U kunt deze bekijken en eventueel nog aanpassen Mijn Groenestroomfabriek. Heeft de wijziging een beperkte impact op uw energierekening? Dan hebben we uw termijnbedrag niet aangepast.

Heeft u nog vragen over de gewijzigde overheidsheffingen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn het beste te bereiken per mail via contact@degroenestroomfabriek.nl

Stijging netbeheerkosten 2019

De netbeheerkosten zijn de kosten die u betaalt voor het vervoer van stroom en gas via de leidingen en het onderhoud van uw energiemeters. Dit is een vast bedrag dat u per jaar betaalt en is afhankelijk van de capaciteit van uw meter. Per 1 januari 2019 zijn deze kosten bij de meeste netbeheerders gestegen. Deze stijging heeft een beperkte impact en is daarom niet doorgevoerd in uw huidige termijnbedrag. Heeft u een kleinverbruik aansluiting? Dan verrekenen wij ook de netbeheerkosten namens de netbeheerder op uw nota. Bij een grootverbruik aansluiting betaalt u deze kosten direct aan uw netbeheerder. Op de website van uw netbeheerder vindt u de nieuwe kosten voor 2019. Weet u niet zeker wie uw netbeheerder is? Dan kunt u dit achterhalen op www.eancodeboek.nl.  

Inloggen op Mijn Groenestroomfabriek

Vul uw klantnummer en wachtwoord in om in te loggen.
Als u voor de eerste keer inlogt, vindt u u het wachtwoord in het contract dat u per post hebt ontvangen.

  • Actueel inzicht in uw verbruik
  • Al uw persoonlijke gegevens bij elkaar
  • Eenvoudig gegevens wijzigen en doorgeven